Wczoraj popołudniu rozpoczęła się okupacja siedziby koncernu Tauron w Katowicach. Jest to już druga duża akcja strajkowa w której uczestniczą związki zrzeszone w OPZZ, równoległa do tej prowadzonej w PGG.

Biuro Prasowe OPZZ

Protest okupacyjny rozpoczął się po fiasku negocjacji płacowych z przedstawicielami zarządu grupy Tauron. Związkowcy domagają się po 5,5 tysiąca złotych jednorazowego wyrównania za pierwsze półrocze tego roku oraz gwarancji, że w sierpniu rozpoczną się dalsze rozmowy płacowe.

W całym kraju pogłębia się niezadowolenie związane ze zbyt niskimi podwyżkami wynagrodzeń lub ich brakiem. Szalejąca inflacja, pogłębiający się kryzys i brak konkretnych reakcji ze strony rządzących dodatkowo podsycają już i tak niezwykle napiętą sytuację. Przypomnijmy - w lipcu planowane są manifestacje pracowników sfery finansów publicznych we wszystkich miastach wojewódzkich, w sierpniu duża pikieta w Warszawie - nie wiadomo co może przynieść wrzesień! Tak źle nie było od dawna, dlatego OPZZ oczekuje realnych, nie optymistycznych rozwiązań ze strony rządzących.