Dzięki funduszom zebranym w ramach subskrypcji wśród członków i federacji zrzeszonych w Unione  Italiana Del Lavoro (UIL), po polsku: Włoskiej Unii Pracy (UIL to włoska federacja związków zawodowych, trzecia po CGIL i CISL najliczniejsza centrala związkowa we Włoszech) został zorganizowany ośrodek, w którym będzie można gościć ukraińskie rodziny, i osoby uciekające przed wojną na Ukrainie. Ośrodek - "Casa di accoglienza Francesco Fatiga"  (ul. Błotna 18 - 03-599 Warszawa) został otwarty kilka dni temu, w połowie kwietnia, jednakże uroczysta inauguracja odbyła się 17 maja o godz. 10.00. Znalazły tu miejsce matki z dziećmi z Ukrainy, a także matki z dziećmi, które przeżyły podwójną traumę, najpierw uciekając przed reżimem Łukaszenki na Ukrainę, a potem przed wojną w kraju, w którym próbowały znaleźć schronienie. Na uroczystym otwarciu obecny był między innymi Sekretarz Generalny UIL, Pierpaolo Bombardieri, Ambasador Włoch w Polsce, pan Amati oraz Angelo Pagliara  z Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego (EKES).  OPZZ reprezentowała Pani Magdalena Chojnowska z Wydziału międzynarodowego. Centrum jest współzarządzane przez Instytut Współpracy UIL Progetto Sud oraz Fundację "Kraj, w którym warto żyć".