OPZZ ponownie alarmuje ministra finansów, że uchwalone przepisy Polskiego Ładu dotyczące możliwości odliczenia od dochodu składki związkowej zawierają wadę, która uniemożliwi związkowcom skorzystanie z ulgi. OPZZ zwróciło się w tej sprawie z wnioskiem do rządu o analizę przepisów podatkowych pod kątem możliwości zastosowania nowo uchwalonej ulgi w praktyce.

Norbert Kusiak, dyrektor Wydziału Polityki Gospodarczej i Funduszy Strukturalnych OPZZ

Zgodnie z przepisami wprowadzającymi Polski Ład odliczeniu podlegają składki członkowskie na rzecz związku zawodowego, w wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty 300 zł, udokumentowane dowodem wpłaty. Ma go wystawić związek zawodowy.

Z przeprowadzonych przez OPZZ konsultacji wewnątrzorganizacyjnych wynika, że przyjęte przez Sejm RP przepisy uniemożliwią członkom związków zawodowych skorzystanie z ulgi oraz narażą pracowników i pracodawców na liczne spory, także z administracją skarbową. Stanie się tak, ponieważ organizacje związkowe nie będą mogły wystawić swoim członkom zaświadczeń o wysokości zapłaconej na rzecz związku zawodowego składki, do czego zostały zobowiązane przez ustawodawcę.

Bardzo często składka członkowska jest pobieranie przez pracodawcę z wynagrodzenia przysługującego pracownikowi i odprowadzana na konto związku zawodowego. Minister finansów nie dostrzega, że w tej sytuacji związek zawodowy posiada jedynie informację o globalnej kwocie składek, która wpłynęła na konto związku z konta pracodawcy, ale bez informacji, kto i w jakiej wysokości zapłacił składkę. Powoduje to, że organizacja związkowa nie może wystawić członkowi związku zawodowego oświadczenia o wysokości pochodzących od niego składek, ponieważ dysponuje w tym zakresie jedynie danymi zanonimizowanymi. Jeżeli wysokość składki jest określona procentowo od wysokości wypłacanego pracownikowi wynagrodzenia, to przekazanie informacji o wysokości zapłaconej przez pracownika składki prowadziłoby pośrednio do ujawnienia informacji o wysokości jego wynagrodzenia, a więc danych, do pozyskiwania których związek zawodowy nie jest uprawniony bez zgody osoby, której dane dotyczą. Informacja o wysokości wynagrodzenia pracownika należy bowiem do sfery dóbr osobistych, podlegających ochronie na mocy art. 23 i 24 Kodeksu cywilnego.

OPZZ czeka na reakcję ministra finansów i zmianę przepisów.

(nq)