W dniu 11.03.2021 r. obradowało Prezydium Rady OPZZ województwa dolnośląskiego. Posiedzenie odbyło się w formie wideokonferencji poprzez komunikator internetowy ZOOM.

W pierwszej części posiedzenia członkowie Prezydium pozytywnie zaopiniowali sprawozdanie finansowe za 2020 rok. Zaopiniowano również projekt uchwały Sejmiku Województwa Dolnośląskiego w sprawie połączenia Dolnośląskiego Centrum Transplantacji Komórkowych z Krajowym Bankiem Dawców Szpiku z Dolnośląskim Centrum Onkologii we Wrocławiu.

Następnie Przewodniczący Rady Andrzej Otręba przekazał bieżące informacje omawiane na naradzie Przewodniczących Rad Wojewódzkich oraz posiedzeniu Rady OPZZ, szczególnie zwracając uwagę na prace Rady Dialogu Społecznego i stanowisko OPZZ w sprawie prac ustawodawczych dotyczących pracy zdalnej oraz emerytur stażowych.

Przewodniczący poinformował również o planowanym spotkaniu online MRZ Łaba-Nysa z udziałem przedstawicieli Federacji Związków Zawodowych Górnictwa Węgla Brunatnego. Spotkanie będzie dotyczyło przekształceń w sektorze energetycznym ze szczególnym uwzględnieniem górnictwa węgla brunatnego.