W dniu 05.07.2021 r. obradowało Prezydium Rady OPZZ województwa dolnośląskiego. Posiedzenie odbyło się w formie stacjonarnej w siedzibie Rady.

W pierwszej części posiedzenia Przewodniczący Rady Andrzej Otręba przedstawił uchwałę Rady OPZZ w sprawie wykładni Statutu OPZZ w zakresie dotyczącym kadencji organów OPZZ na lata 2018 – 2022, w związku z wprowadzonymi obostrzeniami organizacji zgromadzeń ze względu na sytuację epidemiologiczną.

Następnie Przewodniczący Rady przekazał bieżące informacje omawiane na naradzie Przewodniczących Rad Wojewódzkich w Szklarskiej Porębie, szczególnie zwracając uwagę na realizację przez rząd kilkunastu postulatów OPZZ.

Na posiedzeniu omawiano również bieżące sprawy związkowe. Przewodniczący Rady przedstawił informacje o przyjętych stanowiskach przez Prezydium Wojewódzkiej Rady Dialogu Społecznego oraz realizowanych przez Radę Dolnośląską OPZZ projektach dotyczących dialogu w edukacji oraz godnych warunków pracy. Przewodniczący Andrzej Otręba odebrał gratulacje od członków Prezydium w związku z objęciem funkcji Przewodniczącego Wojewódzkiej Rady Rynku Pracy oraz Przewodniczącego Rady Oddziału Dolnośląskiego Narodowego Funduszu Zdrowia.