W ramach Akcji Mazowieckiej Rady OPZZ ,,Bliżej Zakładowych Organizacji Związkowych i Rad Powiatowych OPZZ” w dniu 7 września br., w Czytelni Naukowej nr XXI przy ul. Bukietowej w Warszawie, odbyło się spotkanie przedstawicieli Rady OPZZ województwa mazowieckiego ze związkowcami Związku Zawodowego Bibliotekarzy i Pracowników Bibliotek „Bibliotekarze Polscy".

Zarząd związku zawodowego reprezentowali: przewodnicząca Bibliotekarzy Polskich Kol. Monika Curyłło, Kol. Marcin Blicharski przewodniczący OZZZB i PB „Bibliotekarze Polscy" przy Bibliotece Publicznej w Dzielnicy Mokotów m. st. Warszawy a także z Dzielnicy Wola i Żoliborz. W spotkaniu wzięły również udział przedstawicielki związków zawodowych: AR PRIM Kol. Renata Szatkowska i Kol. Dorota Skuza, które przedstawiły problemy związane w mobbingiem i dyskryminacją na własnym przykładzie. W trakcie spotkania przewodniczący Rady OPZZ województwa mazowieckiego Kol. Marek Kupiec zaznajomił zebranych z najnowszymi działaniami OPZZ w regionie, a także przedstawił możliwości korzystania z kompleksowej pomocy udzielanej przez radę wojewódzką z tytułu przynależności Związku do OPZZ.

Następnie Dyrektor Wydziału Prawnego OPZZ Kol. Paweł Śmigielski omówił rolę zakładowej organizacji związkowej w zakładzie pracy oraz jej najważniejsze uprawnienia w zakresie indywidualnego, jak i zbiorowego prawa pracy. Celem spotkania było przybliżenie zagadnień dot. szeroko pojętego prawa pracy; powołania i działalności Społecznego Inspektora Pracy; współpracy z Okręgowym Inspektoratem Pracy oraz mobbingiem i dyskryminacją w miejscu pracy. Zebrani wyrazili zadowolenie ze spotkania. Jesteśmy przekonani, że przy wsparciu organów statutowych Rady Mazowieckiej OPZZ, Związek Zawodowy Bibliotekarzy i Pracowników Bibliotek „Bibliotekarze Polscy" będzie szybko się rozwijać i rosnąć w siłę.

Biuro Rady OPZZ woj. mazowieckiego.