Pomoc OPZZ dla ukraińskich uchodźców wojennych, wysłana tuż po świętach wielkanocnych, dotarła już do miejsca przeznaczenia.

Biuro Prasowe OPZZ

Konserwy mięsne, które tym razem przesłaliśmy, trafiły do uchodźców ze wschodniej Ukrainy, przebywających w ośrodkach wypoczynkowych Federacji Związków Zawodowych Ukrainy (FZZU) przy granicy polskiej. Najpierw konserwy trzeba było dostarczyć do magazynu w Przemyślu. Tam zostały przekazane przedstawicielom FZZU, którzy zabrali je na Ukrainę. Konserwy zakupiono w Zakładach Mięsnych Sokołów z funduszy pochodzących ze zbiórki na pomoc uchodźcom, zorganizowanej przez OPZZ. Warto podkreślić, że Sokołów zrezygnował z marży ze sprzedaży konserw. Zapewnił także bezpłatny transport produktów z zakładu do Przemyśla.

Przypomnijmy: OPZZ podpisało umowę z FZZU w sprawie udzielania pomocy humanitarnej. Istotą porozumienia jest to, że przyjmujący pomoc zgłaszają konkretne potrzeby, które następnie są realizowane przez OPZZ. Unikamy w ten sposób przekazywania uchodźcom niepotrzebnych rzeczy.