21 września 2020 r. odbyło się posiedzenie zespołu problemowego RDS ds. usług publicznych. Głównym tematem posiedzenia była dyskusja nad rozwiązaniami związanymi ze zmniejszeniem zatrudnienia w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz urzędach obsługujących członków Rady Ministrów.
Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych było reprezentowane na posiedzeniu przez Urszulę Michalską - Przewodnicząca Federacji Związków Zawodowych Pracowników Ochrony Zdrowia i Pomocy Społecznej oraz Przewodniczącą Branży OPZZ Usługi Publiczne. Stronę rządową reprezentowali:
Iwona Michałek, sekretarz stanu, Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, Paweł Szrot - sekretarz stanu, zastępca szefa Kancelarii Szefa Rady Ministrów oraz Magdalena Tarczewska - Szymańska - Dyrektor Generalny KPRM. Zgodnie z informacją przekazaną przez przedstawicieli strony rządowej rozporządzenie Rady Ministrów z 26.08. ma dotyczyć 20 ministerstw i Kancelarii Prezesa Rady Ministrów, bez instytucji podległych. Nie będą więc brani pod uwagę przy zwolnieniach pracownicy ZUS, KAS, NFZ, KRUS, Inspekcji Sanitarnej, administracji podległej wojewodom, administracji zespolonej. W chwili obecnej trwają szczegółowe analizy dotyczące zatrudnienia w ministerstwach, ale w pierwszej kolejności ma dojść do redukowania tzw. pustych etatów, a zwolnienia dotyczyć mają przede wszystkim grupy osób (nie wszystkich), które nabyły prawa emerytalne.
Obecni na posiedzeniu Członkowie Zespołu zwracali m.in. uwagę na to, że Rada Dialogu Społecznego została pominięta już na etapie przygotowywania założeń projektu ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (gdzie znalazły się zapisy o zwolnieniach), co jest nieakceptowalne.
Członkowie Zespołu w najbliższych dniach przyjmą w trybie zdalnym stanowisko, w którym negatywnie ocenią plany zwolnień.