W dniach 21 – 23 stycznia 2020r. w Brukseli odbyło się związkowe seminarium międzynarodowe: „Poprawa bezpieczeństwa i higieny pracy przez rozwój umiejętności przywódczych”, zorganizowane przez Europejski Instytut Związków Zawodowych (ETUI). Uczestniczyli w nim związkowcy z Polski, Litwy, Macedonii, Rumunii, Szwecji. Celem szkolenia było m.in. wzmocnienie umiejętności przywódczych przedstawicieli bezpieczeństwa i higieny pracy w organizacjach związkowych poprzez wzmacnianie umiejętności negocjacyjnych niezbędnych w dziedzinie bhp. Podczas trzydniowych warsztatów koncentrowaliśmy się na rozwoju narzędzi przydatnych w dziedzinie bezpieczeństwa pracy, technikach zarządzania i wzmacniania umiejętności komunikacyjnych. Wymiana doświadczeń międzynarodowych w obszarze bezpieczeństwa pracy oraz analiza warunków pracy w każdym z krajów była przedmiotem paneli dyskusyjnych z udziałem delegacji krajowych. Szkolenie prowadzili związkowi trenerzy z ETUI, w tym nasz związkowy kolega i były przewodniczący Komisji Ochrony Pracy OPZZ Dariusz Goc.

OPZZ reprezentowali przedstawiciele Komisji Ochrony Pracy OPZZ w osobach: przewodniczący Grzegorz Pawlak, wiceprzewodniczący - Sylwia Starońska – Pająk i Bronisław Szczeciński oraz Renata Górna z centrali OPZZ.

rg